Prawidłowe żywienie osoby z kolostomią wygląda trochę inaczej niż przy ileostomii. Ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów - około 2-2,5 l na dobę, w zależności od wagi ciała pacjenta. Odpowiednie nawodnienie organizmu pozwala unikać m. in. zaparć i zaburzeń elektrolitowych. Wodę najlepiej pić przegotowaną. Warto włączyć herbaty ziołowe – rumianek, melisę, herbatę goździkową itp. Kawy i mocna herbata nie są zalecane w nadmiarze - zatrzymują toksyny w organizmie.

Dieta stomika powinna być urozmaicona, ale raczej lekkostrawna. Ważne jest dokładne gryzienie i przeżuwanie pokarmu. Posiłki powinno  spożywać się powoli, celebrując chwile. W pierwszym okresie po wyłonieniu stomii dieta powinna być bogata w białko i witaminy, gdyż jest to niezbędne do szybkiego gojenia się ran pooperacyjnych.

W przypadku kolostomii należy uważać na pokarmy, które mogą powodować zaparcia, np. duże ilości pieczywa, mięsa, makarony, ciasta, czekolady.

Inaczej jest przy ileostomii, gdzie sposób odżywiania powinien uwzględniać potrzebę zagęszczania treści jelitowej - dobrze jest wprowadzić do posiłków ryż, gęste zupy. Dozwolona jest większa ilość produktów mącznych.

Nie należy przyjmować dużej ilości nabiału, który jest śluzotwórczy i tym samym tworzy środowisko sprzyjające rozwojowi nowotworu i zagrzybianiu organizmu. Z mięs warto unikać kurczaka i wieprzowiny. Są też produkty, które mogą utrudniać prawidłowe funkcjonowanie stomii, np. spożywane w nadmiarze surowe owoce, orzechy, pieczywo z dużą ilością ziaren, produkty powodujące wzdęcia, np. fasola, kapusta.

Najlepszą metodą przygotowania posiłków jest gotowanie na parze, a także blanszowanie, pieczenie w folii lub duszenie w małej ilości wody. Należy unikać potraw smażonych.

W przypadku dysfunkcji przewodu pokarmowego można sięgać po naturalne środki jak siemię lniane, kminek, a w przypadku zaparć po dobre jakościowo oleje. Nieprzyjemny zapach, na który czasami narzekają osoby ze stomią, można zniwelować włączając do diety żurawiny lub natkę pietruszki.

Warto zadbać o prawidłową florę bakteryjną w jelitach - przyjmować dobre jakościowo probiotyki, niewielkie ilości kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki.

Stosując się do ogólnych zaleceń żywieniowych bierzmy pod uwagę preferencje smakowe i indywidualne nietolerancje pokarmowe. Warto wybierać produkty zdrowe i smaczne, które będą nam odpowiadały i nie będą nam szkodzić. Dietę rozszerzamy tak, by była różnorodna, a jedzenie sprawiało przyjemność.

Temat żywienia pacjenta ze stomią jelitową jest bardzo szeroki. Został on szczegółowo omówiony w Poradniku żywieniowym dla pacjenta ze stomią jelitową, rekomendowanym przez Welland Medical Polska.

Jeśli ktoś z Państwa chciałby skontaktować się z pielęgniarką stomijną, która sama miała stomię, porozmawiać lub otrzymać Poradnik Żywieniowy – zapraszamy do kontaktu poprzez formularz lub telefonicznie na numer 790 420 069.